Zajam EIB-a od 50 milijuna eura Elektru Ljubljana

Bez autora
Sep 08 2024

Elektro Ljubljana i Europska investicijska banka (EIB) potpisali su danas ugovor o kreditu u iznosu od 50 milijuna eura koje će najveći slovenski distributer električne energije namijeniti za modernizaciju i jačanje mreže.

Kako je istaknuo predsjednik uprave Elektre Ljubljana Urban Likozar, investicije popraćene time bit će ključne za pouzdanu opskrbu.

U posljednjem razdoblju, prema riječima Likozara, značajno su porasle potrebe za financiranjem ulaganja u distribucijsku mrežu. „Elektrifikacija se odvija praktički na svim razinama, povezuju se obnovljivi izvori proizvodnje. Možemo reći da je distribucijska mreža ključni igrač u poštenoj zelenoj tranziciji", rekao je na potpisivanju ugovora u Ljubljani.

Drago mu je što je EIB prepoznao važnost ovih ulaganja. „Oni su iznimno važni za pouzdanu i kvalitetnu opskrbu kupaca električnom energijom. Ugovor koji ćemo danas potpisati od ključne je važnosti za transformaciju distribucijske mreže koja je već u tijeku”, dodao je.

Potpredsjednik EIB-a Kiriacos Kakuris istaknuo je suradnju s Elektro Ljubljana kao dokaz predanosti EIB-a razvoju infrastrukture, kao i pomoći u rješavanju hitnih potreba slovenskog energetskog sektora.

"Širenje distribucijske mreže i osiguranje njezine pouzdanosti ključni su za potporu naporima zemlje za elektrifikaciju, posebice u integraciji obnovljivih izvora energije, punionica za električna vozila i dizalica topline", istaknuo je.

Potporu EIB-a pozdravila je i državna tajnica u Ministarstvu zaštite okoliša, klime i energetike Tina Seršen. "Snažno podržavam napore elektrodistribucija da provedu planirane investicije koje predstavljaju važan korak za naše društvo", rekla je.

Prema njezinim riječima, distribucijska mreža već je okosnica zelene tranzicije i imat će važnu ulogu u jačanju samodostatnosti električnom energijom. „Ministarstvo nastoji aktivno surađivati s elektrodistribucijama i redovito prati njihove aktivnosti. Ovu vrstu ulaganja nastoji podržati i kroz bespovratna sredstva iz Plana za oporavak i otpornost, kao i kroz izmjene zakonske regulative koja olakšava ulaganja“, dodala je.

Projekt, sufinanciran zajmom EIB-a, uključivat će nadogradnje velikih razmjera, poput obnove i izgradnje nadzemnih vodova srednjeg i niskog napona, podzemnih kabela, energetskih transformatora i trafostanica. U sklopu projekta uvest će se pametna brojila i druge napredne komponente za povećanje uštede energije, a počet će se uvoditi i nove punionice za električna vozila.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 164,2 milijuna eura. Zajam EIB-a dopunjen je s 55,2 milijuna eura sredstava EU-a, dok će Elektro Ljubljana pokriti preostale troškove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik